Ismeretterjesztés

Ismeretterjesztés

Intézetünk célja többek között az is, hogy a tudományos munkánk során megszerzett tudást, a kutatásainkban kapott főbb eredményeket ismeretterjesztő, közérthető formában a nem tudományos nyilvánossággal is megismertessük. Ennek érdekében munkatársaink ismeretterjesztő programokon, fórumokon is részt vesznek. Ezen az aloldalon ezekbe a megjelenésekbe nyújtunk betekintést. A táblázatban felül találhatók a legfrissebb események.

Az ismeretterjesztő tevékenységünk részét képezik a sajtóban való megjelenéseink (rádió- és televíziós műsorok és interjúk, ismeretterjesztő magazinokban megjelent cikkek stb.), amelyek itt találhatók.

Fórum Téma Link
Másfélfok
2023. január 17.
Varga Attila, intézetünk docensének kutatási eredménye arról, hogy mennyire tudunk és akarunk hozzájárulni a környezeti-éghajlati válság mérsékléséhez A cikk itt ovlasható.
Lakásológus
2022. június 24.
Hivatkozás Dúll Andreára és a környezetpszichológiára A cikk itt olvasható.

Óbuda Média
2022. május 25.

Varga Attila, intézetünk egyetemi docense az Ökointézményekről A teljes műsor itt tekinthető meg.
A Trust your Architect! beszélgetéssorozat (Kortárs Építészeti Központ)
2020. szeptember 14-i állomása
A 2020. évi beszélgetéssorozat első, "Fenntartható bolygó?" című állomásának beszélgetőpartnere volt Varga Attila, Intézetünk tudományos főmunkatársa Ürge-Vorsatz Diána (klímakutató), Buzási Attila (fenntarthatósági és klímaadaptáció szakértő, közgazdász) és Pataki György (ökológiai közgazdász) társaságában. A beszélgetéssorozat fő célja, hogy az építészhallgatók és a már végzett fiatal építészek tudatosabban készüljenek fel az építészeti pályára. A beszélgetés során a fenntarthatóság elérésével kapcsolatos általános gondolatok mellett külön hangsúlyt kapott a fenntarthatóság és az épített környezet kapcsolata, valamint az építészek lehetséges szerepe és felelőssége a fenntarthatóan működő társadalom kialakításában. A teljes beszélgetés megtekinthető két részben:
1. rész ​​​​​
2. rész
I. Nyári Ökotanoda
(Ökopolisz Alapítvány)
2020 nyara
Műhelybeszélgetés a klímaszorongásról Ágoston Csillával:
Mit tudunk jelenleg a klímaszorongásról? Új patológia vagy a cselekvést ösztönző tényező? Hogyan küzdhetünk meg a klímaszorongással és egyúttal magával a klímaváltozással mint globális kihívással? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetett Ágoston Csilla, Intézetünk adjunktusa és Kovai Melinda az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi docense az I. Nyári Ökotanoda résztvevőivel. 
A beszélgetés vágott verziója itt tekinthető meg.