Ismeretterjesztés

Ismeretterjesztés

Intézetünk célja többek között az is, hogy a tudományos munkánk során megszerzett tudást, a kutatásainkban kapott főbb eredményeket ismeretterjesztő, közérthető formában a nem tudományos nyilvánossággal is megismertessük. Ennek érdekében munkatársaink ismeretterjesztő programokon, fórumokon is részt vesznek. Ezen az aloldalon ezekbe a megjelenésekbe nyújtunk betekintést. A táblázatban felül találhatók a legfrissebb események.

Az ismeretterjesztő tevékenységünk részét képezik a sajtóban való megjelenéseink (rádió- és televíziós műsorok és interjúk, ismeretterjesztő magazinokban megjelent cikkek stb.), amelyek itt találhatók.

Fórum Téma Link
FUGA
2023. december 13.
Molnos Zselyke a FUGA vendége volt a növények iránti empátia lehetőségeinek témájával kapcsolatban A teljes beszélgetés elérhető itt.
A Fölgömb Online
2023. február 24.
Varga Attila előadása arról, hogy hogyan reagálunk a klímaszorongásra, és milyen módszerekkel küzdhetjük le az ezzel kapcsolatos félelmeinket A teljes adás elérhető itt.
TedX Talks
2023. október 9.
Dúll Andrea előadása A környezet nem hagy érintetlenül címmel Az teljes előadás elérhető itt.
Glamour
2023. október 6.
Ágoston-Kostyál Csilla interjúja a klímaszorongás okozta mentális problémákról (közös interjú Kalász Cintiával és Lányi Andrással) Glamour
Másfélfok
2023. augusztus 30.
Hivatkozás Varga Attilára és a táplálkozással kapcsolatos mintákra A cikk itt olvasható.
Másfélfok
2023. január 17.
Varga Attila, intézetünk docensének kutatási eredménye arról, hogy mennyire tudunk és akarunk hozzájárulni a környezeti-éghajlati válság mérsékléséhez A cikk itt ovlasható.
Lakásológus
2022. június 24.
Hivatkozás Dúll Andreára és a környezetpszichológiára A cikk itt olvasható.

Óbuda Média
2022. május 25.

Varga Attila, intézetünk egyetemi docense az Ökointézményekről A teljes műsor itt tekinthető meg.
A Trust your Architect! beszélgetéssorozat (Kortárs Építészeti Központ)
2020. szeptember 14-i állomása
A 2020. évi beszélgetéssorozat első, "Fenntartható bolygó?" című állomásának beszélgetőpartnere volt Varga Attila, Intézetünk tudományos főmunkatársa Ürge-Vorsatz Diána (klímakutató), Buzási Attila (fenntarthatósági és klímaadaptáció szakértő, közgazdász) és Pataki György (ökológiai közgazdász) társaságában. A beszélgetéssorozat fő célja, hogy az építészhallgatók és a már végzett fiatal építészek tudatosabban készüljenek fel az építészeti pályára. A beszélgetés során a fenntarthatóság elérésével kapcsolatos általános gondolatok mellett külön hangsúlyt kapott a fenntarthatóság és az épített környezet kapcsolata, valamint az építészek lehetséges szerepe és felelőssége a fenntarthatóan működő társadalom kialakításában. A teljes beszélgetés megtekinthető két részben:
1. rész ​​​​​
2. rész
I. Nyári Ökotanoda
(Ökopolisz Alapítvány)
2020 nyara
Műhelybeszélgetés a klímaszorongásról Ágoston Csillával:
Mit tudunk jelenleg a klímaszorongásról? Új patológia vagy a cselekvést ösztönző tényező? Hogyan küzdhetünk meg a klímaszorongással és egyúttal magával a klímaváltozással mint globális kihívással? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetett Ágoston Csilla, Intézetünk adjunktusa és Kovai Melinda az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi docense az I. Nyári Ökotanoda résztvevőivel. 
A beszélgetés vágott verziója itt tekinthető meg.