Az EKTI és a HERA közös szakmai workshopja

2020.11.24.
Az EKTI és a HERA közös szakmai workshopja

November 20-án az Ember–Környezet Tranzakció Intézet és a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesületének (HERA) Környezetpedagógiai Szakosztálya közös online szakmai workshopot tartott. A workshopon Demetrovics Zsoltnak, az ELTE PPK dékánjának és Kozma Tamásnak, a HERA elnökének köszöntőit követően a plenáris előadások keretében az EKTI szakmai hátterét és kutatási területeit, a környezetpszichológia és a környezetpedagógia kapcsolatrendszerét, valamint a nemzetközi és hazai környezetpedagógiai publikációs lehetőségeket mutatta be Dúll Andrea, az EKTI igazgatója, Mika János, a Szakosztály elnöke és Varga Attila, az EKTI tudományos főmunkatársa, a Szakosztály alelnöke.

A workshop második felében az EKTI munkatársai, a Szakosztály tagjai, valamint a környezetpedagógiához kapcsolódó kutatási munkát végző doktori és mesterszakos hallgatók mutatták be kutatásaikat rövid gondolatébresztő prezentációk keretében. A prezentációk segítségével a résztvevők betekintést nyerhettek az oktatás fizikai helyszíneinek pszichológiai hatásait, a klímaváltozással kapcsolatos pedagógiai és pszichológiai kihívásokat, valamint a diákok környezettudatosságát és környezeti attitűdjeinek alakulását vizsgáló kutatásokba.  A szakmai programot Lükő Istvánnak, a Szakosztály alapító elnökének Környezeti és Technika-Technológia Szakmódszertan című felsőoktatási tankönyvét bemutató könyvismertetője zárta.

A prezentációkhoz kapcsolódóan értékes szakmai párbeszéd kezdődött az EKTI munkatársai és a Szakosztály tagjai között, ahol konkrét kutatási együttműködések és jövőbeli közös kiadványok témái körvonalazódtak. E tervek megvalósulását a jövőben az is támogatja, hogy a workshopot követő közgyűlésükön a Szakosztály tagjai a következő három évre Varga Attilát választották meg a Szakosztály elnöki pozíciójára.